Ο Ιωάννης Γουμενόπουλος σπούδασε νομικά, με ειδίκευση στη κοινωνιολογία του δικαίου και στο συνταγματικό δίκαιο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Trento στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε ακαδημαϊκά βραβεία αριστείας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και το Ιταλικό Ινστιτούτο. Μετά τις σπουδές του, κατείχε θέσεις υψηλού επιπέδου σε αρκετές ελληνικές εταιρείες στους τομείς των πωλήσεων, του μάρκετινγκ, του στρατηγικού σχεδιασμού και της προστασίας δεδομένων.

Για περισσότερα από 15 χρόνια ήταν Διευθυντής της μεγαλύτερης νομικής εκδοτικής εταιρείας στην Ελλάδα, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των νομικών εκδόσεων στην ελληνική αγορά. Ως προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά συνέδρια και σεμινάρια, έκανε εισηγήσεις σχετικά με τις πωλήσεις, το μάρκετινγκ, τη στρατηγική διαχείριση και την προστασία των δεδομένων.

Το 2016 υπήρξε συνιδρυτής και εκ των βασικών μετόχων, μαζί με μια ομάδα Ελλήνων και ξένων συνεργατών, της PRIVINTELLIGENT Sagl, εταιρείας συμβούλων συμμόρφωσης με τον GDPR και παροχής υπηρεσιών DPO που εδρεύει στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Η εταιρεία ανέλαβε μια σειρά από έργα συμμόρφωσης στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων με έμφαση στον φαρμακευτικό τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ (Santen, IBSA, PTC, Alnylam). Ο Γιάννης έχει εκτεταμένη πρακτική εμπειρία στον τομέα παροχής υπηρεσιών συμβούλου προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς υπήρξε Διευθυντής Έργου σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρία (IBSA-Institute Biochimique SA) στην Ελβετία.

Στην MGS είναι υπεύθυνος για τους εξωτερικούς συνεργάτες και για το συντονισμό της ροής εργασιών μεταξύ της εταιρείας και των πελατών. Ο Ιωάννης κατέχει επίσης τη θέση του DPO στο OMMA-Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο, με έδρα την Αθήνα.

Είναι συχνός ομιλητής σε επιχειρηματικά και νομικά συνέδρια, για θέματα που αφορούν τον GDPR.
Ο Ιωάννης είναι επίσης εκπαιδευτής σε σεμινάρια που οδηγούν σε πιστοποίηση "DPO Executive" στην Ελλάδα, σε συνεργασία με μεγάλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς.